Cél(talan)ul - news!news! - a hírek körbeérnek!
Ha tudsz egy nyúzt, ne légy rest, küld el részünkre is: newsnewsblog@gmail.com


A news!news! blogcsalád további tagjai: inside.blog.hu
muvesz.blog.hu

Utolsó kommentek

ETARGET

HírTV

Nincs megjeleníthető elem

Cél(talan)ul

2007.06.06. 22:54 | LifeTimeDance | 7 komment

Találtam a neten egy jópofa elmélkedést... Kíváncsi lennék a véleményetekre :D. Íme:


    Létezik a sors? Létezik olyan, hogy az életünk értelme, az életünk célja?
    Manapság azt mondják, hogy mindenki okkal jött erre a világra. Hogy létezésünknek oka, célja és értelme van. Azonban ha így van, úgy ez jókora paradoxon. Mert hogyan teljesíthetnénk be rendeltetésünket, ha azt sem tudjuk, mi az? Hiszen szinte biztos vagyok benne, hogy életében legalább egyszer minden férfi és nő feltette már ezt a kérdést magának: "Miért vagyok a Földön?".
    Többünkkel történt már kisebb-nagyobb csoda. Véleményem szerint ez két dolognak köszönhető; vagy annak, hogy valaki közbenjárt értünk, vagy pedig annak, hogy nem végeztük el ránkszabott feladatunkat. Az mindenesetre megnyugtató, hogy - ha emlékeim nem csalnak - Matuzsálem óta mindenki megtalálta a feladatát elviselhető - mondhatnánk: emberi - időtávon belül. Ám mi van azzal, aki felismeri - vagy legalábbis felismerni véli - életének célját, de eltaszítja azt magától, mert másmilyen életet szeretne magának? Az, hogy amit helyette választ, nem sikerül neki, pusztán a véletlen műve vagy a kitartás hiánya? Már pedig én azt mondom: véletlenek nincsenek. Semmi sem történik ok nélkül, így a világra sem ok nélkül születtünk.
    Egy bölcs embertől hallottam: "A mennyország és a pokol is már itt, a Földön elkezdődik.". Azt hiszem, ez igaz dolog. Viszont akkor úgy tűnik, hogy néhányan azért jönnek e világra, hogy mennyországgá, mások pedig hogy pokollá tegyék embertársaik életét. De ha ez így van, úgy nem saját életüket is ennek alapján alakítják? És így nem hiábavaló a fáradozás? Hisz ha önnön életét is magának formálja az ember, akkor mások nem alakíthatnak rajta. Vagyis igaznak tűnhet a mondás: minden ember a saját szerencséjének a kovácsa. És ezért lehet az is, hogy aki szeretetet ad vagy fájdalmat okoz, az sokszorosan kapja azt vissza. Mert ha valaki számára a mennyet vagy a poklot hozom, úgy a saját életemet is oda helyezem.
    Ám a legfőbb kérdést még mindig nem válaszoltuk meg: honnan tudjuk, hogy mire rendeltettünk? Talán az lenne a megoldás, ha minden nap, mikor felébredünk, más célt tűznénk ki magunk elé, mintha életünk elé tennénk azt. Így ha egy este az elmélkedés során boldog és eredményes napra tekintünk vissza, talán bizton hihetjük: megtaláltuk azt, amit nekünk szánt az Ég.

    Változik a világ, változnak az emberek. Az erőszak egyre csak nő, tengere elmossa a boldogság és béke partjait. Lassan a felhők között is mindennapossá válik a háború. Ám egy ilyen világban nem lehet életre szóló feladatot választani - életre szóló döntést hozni meg pláne nem. Hisz ami ma elegendő és szükséges, az holnapra már csekéllyé és feleslegessé válhat.
    Mindezek után joggal kérdezheted, kedves Olvasó, hogy "Miért teremtettünk?". Azt hiszem, talán azért, hogy halálunk pillanatában méltán tudjunk felelni erre.

A bejegyzés trackback címe:

https://newsnews.blog.hu/api/trackback/id/tr194094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elod 2007.06.07. 00:00:39

miért?
"Nyomtalanul nem múlik el az élet,
Valaminek mindig történnie kell.
Látod, a szemem alatt már
Ott van néhány ránc, és mégis
Az vagyok, akinek engem látsz." (Tankacsapda)

- azért, hogy változz, fejlődj, de mindig valósítsd meg önmagad, s a barátokat soha ne felejtsd el.

uff!

Elod 2007.06.07. 00:09:14

"Játsszuk el
Azt, hogy élünk
És nem lehetne másképp.
Egyszerű a játék,
Vigyáznak ránk,
Mert hinni kell,
Hát játsszuk el!" (Ákos)

Timi kedvéért :)))

Timi 2007.06.07. 21:45:25

Hát Előd!
Talán nem is tudod, hogy mennyire közel áll hozzám ez a 2 komment! Az 1. is, Tcs-t is szeressük!
A cikk is elgondolkodtató. Én is szoktam ezen filozgatni, de mindig zsákutcába jutok... Valahogy úgy, mint ez a cikk. Eljutok egy pontra, levonom a következtetést, de ez számomra nem elég! Hiányzik valami... Nem tudom, hogy mi, de valami...

Timi 2007.06.07. 21:54:04

...hogy stílusos maradjak:

"A tévét nézed, de ő is néz Téged,
Ha az adás véget ér, aznap Neked is véged,
Nem élsz kétszer,
De meghalsz újra meg újra
Fogyasztói sorsodat
Egy reklámember írja
Nekem jöhet a bor, de nem kell a por,
Se a láb, amely eltipor,
Se a hálás utókor,
Műemlék, márványszobor
De látni szeretném, hogy hogyan kapsz észbe,
Amikor késő lesz a megrendülésre.

Már nem az, ami volt,
Én elhagyom e kort,
Várnak egy szebb világban
Már nem az, ami volt,
Most elhagyom e kort,
De Te csak élj a mában."
/Ákos/

Dezsi 2007.06.07. 22:46:44

Megyőződésem, kedves blogger barátaim, hogy a boldogság az élet célja. Jójó, de mi kell a boldogsághoz.. én is idézek (Anthony de Mello jezsuita szerzetestől - tudott vmit a tag:-)

"Annak a nőnek, aki amiatt panaszkodott, hogy a
gazdagság nem tette őt boldoggá, azt mondta a Mester:

- Úgy beszélsz, mintha a kényelem és a komfort tartozéka volna a boldogságnak. Holott ahhoz, hogy valóban boldog légy, kedvesem, csupán arra van szükséged, hogy lelkesedni tudj valamiért. "

Elod 2007.06.08. 00:17:39

Timi: "Hát Előd!
Talán nem is tudod, hogy mennyire közel áll hozzám ez a 2 komment!"
- ... vagy mégis?! :)
Örülök, hogy egyezik a meglátásunk :)

Egyébként a témához: szerintem azok a kérdések tartják életben az emberiséget, amit felvet ez az iromány. ERGO jobb, is, ha nincs rá válasz, mert addig van élet ...
uff!

Gábor 2007.06.09. 08:39:45

ajánlom mindenkinek, hogy nézze meg Szaladják István filmjét, a Madárszabadító, felhő, szél c. filmet. Abban ezt a kérdést boncolgatják... de kellőképp készüljetek rá a filmre, mert nem egy könnyed esti mozi :)))

amúgy nekem erről az a véleményem, hogy életünknek még ebben a gonosz világban is van célja. Szerintem egész "útunk" során formálódunk, alakulunk, mint a kavics, amíg leér a forrástól a torkolatig. Folyamatosan kapjuk a döntési helyzeteket és minél inkább csiszoltabbak vagyunk már, annál nehezebb döntéseket kell meghoznunk. Persze sokszor, de sokszor rosszat választunk, vagy nem a lehető legjobb döntést hozzuk, de ezt fel kell vállalni, mert ezek mind-mind alakítanak tovább minket: "ami nem öl meg, az megerősít!". Végül pedig azthiszem egy közel tökéletes állapotig fogunk eljutni, amikor már készek leszünk arra, hogy elhagyjuk ezt a világot, amikor már meg fogjuk sejteni, hogy ki Isten, de az igazságot csak halálunk után fogjuk megérteni! Nagyon sokan megváltoztak haláluk alkalmával, pl. valamelyik királyunk (sajnos hiányos a töri tudásom), visszavonta a rendeleteit a halálos ágyán, Szent Ágoston pedig megnémult és nem szólt az emberekhez a halála előtti időkben... "Az igazság szavakkal nem írható le. A legfőbb tudásunk Istenről, hogy nem tudunk róla semmit." (Anthony de Mello)

Szerintem életünk célja (száraz matekamatika nyelvén): konvergálni Isten felé (lim Isten) :)
Címkék: olvasnivaló nemértem
süti beállítások módosítása