Fahrenheit 9/11 filmkritika - news!news! - a hírek körbeérnek!
Ha tudsz egy nyúzt, ne légy rest, küld el részünkre is: newsnewsblog@gmail.com


A news!news! blogcsalád további tagjai: inside.blog.hu
muvesz.blog.hu

Utolsó kommentek

ETARGET

HírTV

Nincs megjeleníthető elem

Fahrenheit 9/11 filmkritika

2007.09.04. 13:47 | EXplorer | Szólj hozzá!

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a newsnews újra életre kelt, minthogy folytatjuk Petra írásainak közzétételét is! Időközben útjára eresztenénk a "nagy fényképgyűjtő" akciónkat is: bármilyen newsnews-ba illő képet szívesen fogadunk! :)
Tehát, Fahrenheit 9/11, írta és rendezte: Michael Moore
A 2001. szeptember 11-ei WTC elleni támadást és annak reakcióját dolgozta fel a rendező dokumentumfilmében. A konkrét motiváltság George W. Bush hatalomra kerülésének, az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia kapcsolatának valós bemutatása, valamint az iraki háború tényleges okának megismertetése volt.
Michael Moore nyíltan felvállalta politikai nézeteit, filmje egyértelműen a 2004. évi választásokat megelőző demokrata kampányfilm, amelyben arról próbál meggyőzni, hogy George W. Bush politikai csalással lett 2000-ben amerikai elnök, valamint az iraki háború értelmetlenségét és borzalmait tárja elénk. A rendező nem vált teljesen hitelessé, helyzet bemutatása egyoldalú, hiányzik a republikánusok képviselőinek megszólaltatása. Kivétel nélkül csak demokrata érveket hallhatunk. A republikánus politikusokat és a miniszterelnököt nevetségessé tevő képsorok és humoros filmbejátszások, (amely a feszültségoldás eszköze is) egy tanulatlan, önálló gondolatra képtelen kormányt állít elénk, ami nem felel meg a valóságnak.  A film viszont hitelesen mutatja be az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia üzleti kapcsolatát, valamint, hogy amerikai felsőbb politikai köröknek milyen érdekei fűződtek az Irakkal való hadban állással. A szereplők hitelességét az eseményekkel való kapcsolatuk teremti meg. Szülők, feleségek, testvérek szólalnak meg a filmben, akiknek hozzátartozói Irakban szolgálnak, onnan hazatértek, vagy meghaltak ott. Az amerikai polgár a veszélyeztetettség érzésében él a szeptember 11-ei események óta. Minden kisebb és nagyobb városban egy újabb terrorista merénylettől tartanak, gyanús nekik minden, amit nem ismernek és mindenki, aki idegen. Félelmüket tovább erősíti az a taktika, amit a kormány folytat.
„Munkálkodik a félelem”. Ez a film a biztonságérzet helyreállításával hathat az átlag polgárra.
Mit nyerhet ezzel a filmmel Michael Moore? Egyértelműen a 2004. évi választások demokrata győzelmét.

Kakulya Petra

A bejegyzés trackback címe:

https://newsnews.blog.hu/api/trackback/id/tr49157216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: olvasnivaló ismerősarcok
süti beállítások módosítása