Laptop - egészségügyi kockázat? - news!news! - a hírek körbeérnek!
Ha tudsz egy nyúzt, ne légy rest, küld el részünkre is: newsnewsblog@gmail.com


A news!news! blogcsalád további tagjai: inside.blog.hu
muvesz.blog.hu

Utolsó kommentek

ETARGET

HírTV

Nincs megjeleníthető elem

Laptop - egészségügyi kockázat?

2007.09.29. 16:43 | EXplorer | 12 komment

Sok olvasóról tudjuk, hogy laptopot használ, ezért gondoltuk, hogy megosztjuk veletek az alábbi hírt. Vigyázzatok! - mi is vigyázunk rátok :))
Egyre több diák és felsőoktatási hallgató használ notebookot, azonban kevesen veszik számba ennek egészségügyi következményeit. A University College London for The Ergonomics Society által elvégzett felmérés szerint a diákok 57 százaléka számolt be fájdalmakkal a notebookhasználat kapcsán. A megkérdezettek legtöbbször a nyakukat és a vállukat fájlalták, de sokan panaszkodtak a csuklójukra, a hátukra, valamint szemdfáradtságra is.

Rachel Benedyk, a kutatás szerzője szerint a diákok naponta átlagosan 5 és fél órán át ülnek (fekszenek) a notebookjuk előtt, ami egészségügyileg már mindenképpen a kockázatos kategóriába esik. A helyzetet tovább rontja, hogy a diákok 42 százaléka az ölében tartja a gépet, 29 százalék az ágyban használja, 13 százalék pedig a padlón ülve vagy fekve. A felmérés rávilágított arra is, hogy a diákok 67 százaléka panaszkodott az egész nap hurcolt notebook tömegére. A válaszadók ötöde szerencsére hátizsákban hordja a gépét, de elsősorban azért, hogy megelőzze a gép ellopását, és nem azért, mert így egyenlően oszlik el a tömeg a vállakon, ami jóval egészségesebb mint ha válltáskában lenne a notebook.

Az Ergonomics Society főiskolákon, egyetemeken terjesztett kiadványában a notebook-használat egészségügyi kockázataira hívja fela figyelmet, illetve tanácsot ad a megfelelő notesz kiválasztásához. A szervezet szerint minél kisebb tömegű (max. 3 kilogramm), nagy kijelzős (legalább 14) gépet érdemes vásárolni, amelynek a billentyűi a lehető legnagyobbak. Az egészséges notebook-használathoz is ad tippeket az Ergonomics Society: a hátunk legyen mindig megtámasztva, a váll laza, a karunk pedig egyenes és legalább negyedóránként változtassunk egy picit a testtartásunkon. A kiadvány kiemeli, hogy a notebookot az ölben használni különösen egészségtelen a termelődő hő miatt (ez különösen a férfiak esetén érdekes, tudvalevő, hogy a herezacskó hőmérséklete nem véletlen alacsonyabb a normál testhőmérsékletnél).

Ti milyen gépen dolgoztok? ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://newsnews.blog.hu/api/trackback/id/tr6177882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

birbibarbi 2007.09.29. 21:53:40

sziamija.
a Gáborc szamócás ízű orbitrágóból van.
mármint konkétan a jobb felkarja.
ennyi. most is itt lopja a napot :) (L)

girbigábor 2007.09.29. 21:57:38

sziasztok!
igen itten lopom a napot, de most már az estét :D a birbibarbiék házában benne!
És ez a szamócás dolog való igaz! itten rágja a karomat a Drága! nagyon ki van éhezve már egy kis cuccosra, he-he :))))

amúgy olyan jó szó ez a cuccos... mi sok mindenre használjuk. de a legelső jelentését nem fogjuk elárulni...mert az olyan cuccos-titok, szóval értitek!

és azt üzeni itten mellettem,a birbibarbara hogy : maóóóóó

girbigábor 2007.09.29. 22:34:09

(ezt már otthonról írom és azért teszem hozzá, hogy senki ne gondolja, hogy a birbibarbiék házában töltöm az éccakát, :P)

szóval erre a biz. "cuccosra" visszatérve :))) a "cuccos" szó egy univerzális szó, ugyanis olyan rengeteg mindenre lehet használni, hogy az csak na! el sem tudjátok képzelni! és ami a legjobb, hogy ez közös titkunk birbibarbival és mivel mi tudjuk az elsődleges jelentését, ezért mindig jókat nevetünk rajta, mikor kiejtjük ezt a szót :)

|E|l|ő|d| 2007.09.30. 11:21:51

Én tudom mit jelent a "cuccos" szó :)) natessék
izé, egyébként meg nem illik közösségben "sugdolózni"...

..szerintem ez azért van, mert túl sokat laptopoztatok és nem figyeltetek oda az egészségügyi kockázatokra - és tessék, megtörtént a baj: orbitrágós ízű kar, meg cuccos, meg karrágás, meg maóóóóó :))
vagy nem.

girbigábor 2007.09.30. 11:37:57

amúgy ez a cikk amit kipostoltál, sztem elég kamus. Mert ennyi erővel ha pc előtt ülsz rossz pozicióban, akkor ugyanúgy megfájdulhat a hátad...nem beszélve erről az ölben laptopozos dologról. Sztem azért egy laptop nem termel olyan nagy hőt, hogy kibillentse a "herezacskódat a normál állapotából" :))

manapság már minden hülyeségre rámondják, hogy nem egészséges, de ez is azért van szerintem, hogy a butább emberek bedőljenek ennek és mondjuk legyen miről pletykálkodni... pl. nekem otthon nem engedték, hogy számítógépes játékokkal játsszak, mert "azt hallották", hogy a gyerekek az ilyenektől függővé válnak és az káros az egészségre... van persze egy-két gyerek aki játék-függő, de valahogy én sosem váltam azzá :((

|E|l|ő|d| 2007.09.30. 11:59:42

Sztem "van persze egy-két gyerek aki játék-függő, de valahogy én sosem váltam azzá :((" ehelyett
"van persze egy-két gyerek aki játék-függő, de valahogy én sosem váltam azzá :))" (a lényeg a szmájlin van, azaz örülj neki szvsz... )

egyébként ha egy kicsit jobban meghajtod a laptopod (filmnézés pl.), akkor sztem akár 30-50fokot is lead, majd nézz be egyszer a BIOS-ba, hogy épp hány fokos is a procid, abból levonsz mittomén 10 fokot és máris megvan, hogy mennyit lök ki alul a géped... és mint tudjuk már a 29 fok sem épp ideális testhőmérséklet...

egyébként teljesen igazad van, ez a cikk akár PC-re, TV nézésre is vonatkozhatott volna (persze az 1-2 spec laptopos dolgot leszámítva). A lényeg, hogy óránként 5-10 perc szünet, frissítő körTés testápolós masszázs megoldja a nyakfájást, és a Kedves nézése gyógyír a szemre... noértitekmiregondolokénitten

barbi 2007.09.30. 13:39:27

az ideális testhőmérséklet 36,4 fok :P
(ha jól emlékszem.. ;))

|E|l|ő|d| 2007.09.30. 13:54:54

igen-igen, elnézést, +10fokot hozzá kell adni, amit irtam :) (vagyis 3-as helyett kettest írtam..)
szóval, igen, 36fél a normál testhőmérséklet, és 39 már cseppet sem ideális (az általam írt 29 helyett)

kösz Barbóc a helyreigazítást!

ergo a 40 fokos kiáramló meleg biztos, h nem egészséges hosszú távon...

girbigábor 2007.09.30. 14:29:19

na majd akkor távol tartom a laptopot "attól", hogy ne fújjon rá 40 fokot :DDD

de amúgy nyáron, amikor kinnt van 45 fok, akkor is gyakorlatilag "az" kapja a meleget rendesen... sőt mi van a niggerekkel Afrikában? az ő "zacsijukat" állandóan 48-50 fok bombázza, és mégis születnek kis fekák... :)))

hát sztem ez még mindig hülyeség... :))))))

barbara 2007.10.01. 16:27:41

no. akor most ismét egy nyilvános megrovás, kinek hogy tetszik. Gáborka, ne fekázzál, mert az olyan, mintha Katócnak (ergó nekem) szólnál be... :)
;)
De ezt is csak Tóci értheti :)) (meg csengőc)

girbigábor 2007.10.02. 20:41:05

feka! :PPPPPPPPPP
Címkék: informatika életmód szemezgető társadalmi szerepvállalás
süti beállítások módosítása